Diskusní fórum  www.military-paintball.cz
Vítejte na sdruženém fóru paintballových klubů a přátel značkovacích zbraní, hrajících military paintball
v lesích, domech, hřištích a všude kde se sejde dobrá parta lidí, kteří si rádi zahrají
 
 FAQ   Hledat   Seznam uživatelů   Uživatelské skupiny   Registrace 
 Nastavení   Přihlásit, pro kontrolu soukromých zpráv   Přihlášení 

NOXŮV NAUČNÝ SLOVNÍK pro začátečníky

 
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky   Toto téma je zamknuto bez možnosti úpravy příspěvků a psaní odpovědí    Obsah fóra www.military-paintball.cz -> "Noxův naučný slovník" pro začátečníky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Charlie
ADMIN


Založen: 13. 05. 2005
Příspěvky: 324
Bydliště: Chrudim

PříspěvekZaslal: st září 23, 2009 10:50 am    Předmět: NOXŮV NAUČNÝ SLOVNÍK pro začátečníky Odpovědět s citátem

Pro snadnější vyhledání informací na otázky začínajících "paintbalistů", vytvořil NOX základní přehled paintballu, zbraní, poháněného plynu, kuliček a vybavení. Tato sekce bude dočasně umístěna sem (než bude později vytvořena na hlavním webu Military-Paintball) a bude pravidelně aktualizována, tak jak budou přidávány další popisy a přehledy od NOXe v plném znění a bez dalších textových úprav.
Diskutovat můžete v tomto tématu http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=2368
_________________
C H A R L I E
Military-Paintball


Naposledy upravil Charlie dne st září 23, 2009 11:32 am, celkově upraveno 2 krát
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky
Charlie
ADMIN


Založen: 13. 05. 2005
Příspěvky: 324
Bydliště: Chrudim

PříspěvekZaslal: st září 23, 2009 10:58 am    Předmět: Odpovědět s citátem


Prolog
Pozor, toto fórum není o základech stolování, zde probíraná témata se úzce váží k paintballu!

Nikdy neberte obsažené informace jako dogma!
Vždy čtěte manuál - sice je to otrava, ale alespoň se dozvíte jak měnit módy střelby (pokud to lze), udělat rozborku a sborku a jak mazat!
Cokoliv zde řečeného se může změnit. Tyto odstavce jsou určeny (úplným) začátečníkům. Z předchozího důvodu byla některá fakta schválně opomenuta, či zamlčena. Při jakýchkoliv nesrovnalostech hledejte pomoc na fóru. Primárně v již probraných tématech.


    1. Úvodní slovo
    2. Základy a pravidla

      a) To nejnutnější do začátku
      b) Malý výkladový slovník

    3. Základní vybavení
    4. Výzbroj

      a) Značkovače – funkce
      b) Značkovače – přehled
        i. Tippmann
        ii. Spyder
        iii. Smart Parts
        iv. Milsig
        v. Battle Tested
        vi. Tiberius Arms

      c) Zásobníky – funkce
      d) Zásobníky – přehled
      e) Pohonné plyny
      f) Munice

    5. Výstroj

      a) Masky
      b) Oblečení
      c) Taktická vesta
      d) Další výstroj

    6. Pyrotechnika



1. Úvodní slovo

Buď vítán nově příchozí.
Vítán do úžasného světa základů paintballový mytologie. Stejně jako v každé lidské činnosti i v paintballu se za dobu své existence vyvinula spoustu věcí, které mohou být novým nezasvěceným hráčům skryté, či nejasné. A protože žádný učený z nebe nespadl, byl sestaven tento návod, který by měl objasnit většinu případných otázek.

Ještě než se vrhneme do samotného rozebírání ožehavých témat každého nováčka, je třeba trochu popsat psychologii samotného paintballu (z ang. paint = barva, ball = míč).

Dříve existoval pouze paintball – dnes už je všeobecně uznávané rozdělení na dvě odlišné větve – tzv. speedball (z ang. speed = rychlost) a military-paintball.

Speedball to je sportovním paintball, oficiální ligy, sponzoři a turnaje mezi nafukovacími překážkami. Speedball je ten druh paintballu, který je nejčastěji vysílán v televizi v pozitivně laděných reportážích a ten druh paintballu, kde hráči za své profesionální působení dostávají finanční odměny.

Military-paintball (dále m-p)… Vezměme to trochu zeširoka. Historie vzniku paintballu je zajímavá a neméně důležitá, avšak pro nás nepodstatná. Důležité je, že paintball se vyvinul v sport, v sport, kde je hlavním motivem vyřazení soupeře zásahem želatinovou kuličkou, pro lepší identifikaci zásahu je kulička opatřena barevnou náplní (tekutina, prášek). Želatinové kuličky se vystřelují ze speciálních zbraní (značkovačů) a k výstřelu je použita síla expandujícího plynu.

Důležité je zasáhnout hráče jakýmkoliv způsobem. Je nutné vše podřídit úspěšnému zásahu. Tyto myšlenky daly světu vzniknout první paintballové zbraně. Zbraně uzpůsobené pouze pro maximální funkčnost. Zbraně, které dnes označujeme jako zbraně sportovní. Zásobník umístěn nad tělem, aby kuličky mohli samovolně padat do těla, odkud jsou vystřeleny, pouze za pomoci gravitace. Gravitace se rozbít nemůže, tlačná pružina ano. Tělo zbraně co nejlehčí a nejmenší, je důležité vystřelit kuličku a nic víc. Tlakovou nádobu s plynem umístíme tak, aby se o ni dala celá zbraň zapřít – stabilizujeme ji a navíc ušetříme materiál. Toto je koncept sportovních zbraní. Koncept, který plní myšlenku maximálního zefektivnění principu paintballu – označit zásahem protihráče.

Jak šel paintball dál a přicházel do povědomí více a více lidem. Přišel někdo a poukázal na fakt, že paintball se nápadně podobá střelbě ze skutečných zbraní, a že by byla škoda to nevyužít. A tak si paintball přivlastnili pořádkové složky pro výcvik. Což vedlo k domněnce, že když už je paintball využíván armádou a policii k výcviku, proč by ho nemohla využívat veřejnost k simulaci armády/policie. Aby to nebylo tak jasné, se vznikem sportovního paintballu, nafukovacích hřišť atd… se určitě objevila skupina lidí, která volala po jiném prostředí. Ti druzí chtěli hrát v lese, v budovách, nelíbili se jim nafukovací překážky (nebo jakékoliv jiné umělé překážky) a/nebo na ně neměli dostatek financí. Kombinace těchto faktorů vedla ke vzniku m-p. jako samostatné větve provozování paintballu.

V m-p. zůstává důraz na maximální efektivitu zásahu protihráče, ale zároveň se stupňují požadavky na vzhled zbraní a jejich přiblížení skutečným palným zbraním. Na druhou stranu ustupuje do pozadí množství vystřelené munice a s tím spojená spotřeba plynu. Také se tolik nehledí na váhu celého systému.

Poznámka ohledně woodsballu (ang. wood = les, dřevo) a military-paintballu.
V této komunitě je označení woodsball používáno pro paintballový střet, kde se promítají vlivy dvou hraničních stylů paintballu - speedu a military. Viz. všeobecná pravidla. Nikdo ovšem netvrdí, že toto rozdělení nelze být bráno a chápáno jinak. Jak už bylo řečeno, kvůli nepřítomnosti jakéhokoliv vyššího aparátu jsou všechna ustanovení pouze kolektivní domluvou a neměla by býti brána jako dogma.


2. Základy a pravidla

a) To nejnutnější do začátku
Všechny dále popsané věci se přímo vztahují k military paintballu.
Paintball je týmový sport. K provozování paintballu je nutné mít, kromě spolu- a protihráčů, i speciální paintballové vybavení.

Pro nejnutnější začátek je třeba mít:
    1. Ochranou masku (certifikovanou pro paintball)
    2. Paintballový značkovač
    3. Zásobník pro značkovač
    4. Kuličky do zásobníku pro značkovač
    5. Tlakovou nádobu s pohonným médiem pro značkovač

Military dnes není jen o běhání se speedovými zbraněmi po lese, naopak šel mnohem dále a stal se rovnocenným k sportovnímu paintballu. Vyvinul se tak, aby uspokojil nároky všech. A tak se i m-p. začal dělit. Pro objasnění rozdělení, byla zde na webu sestavena všeobecná pravidla, která určují vzájemné rozdíly:

http://www.military-paintball.cz/index.php?cat=pravidla_mp

Jelikož m-p. nespadá pod žádnou oficiální sportovní mezinárodní organizaci, nejsou tato pravidla jakkoliv závazná. Jediná závazná pravidla pro m-p. jsou bezpečnostní pravidla pro provozování paintballu (a i ta mohou být někdy interpretována volněji).

b) Malý slovník specifických výrazů
    ASA adaptér = adaptér, kam se montují tlakové nádoby, jednotný rozměr
    bandaska, vajíčko = velký zásobník (200rd)
    blow-back = ang. zpětný ráz, nebo označení mechanismu
    CFS = Cyclone Feed System; mechanický, plynem poháněný, boční podavač exkluzivně pro značkovače f. Tippmann
    CO = oxid uhličitý, chemický vzorec CO2, používaný jako pohonné médium
    grip = ang. Rukojeť
    láhev, bomba = tlaková nádoba s pohonným mediem
    Milsig = dříve znám pod označením HNA, Tackmark, výrobce značkovačů
    MP = M-P, military-paintball
    PB = paintball
    PMR, CB = použití druhu vysílačky, často spojeno s číslem kanálu
    PT = Power Tube, vnitřní díl zbraně, který obsahuje funkčně nepostradatelné části
    Rap4 = výrobce PB vybavení, u nás nerozšířen, také nabízí značkovače s dolním podavačem (zásobníkem)
    R-C = Rip- Clip; elektrický, boční podavač od firmy BT, kompatibilní se zásobníky pro CFS
    rd = ang. round – v našem případě náboj, počet kuliček
    SP = Smart Parts, výrobce PB vybavení
    vzduch = stlačený vzduch, nebo dusík používaný jako pohonné médium
    WB = woodsball, forma paintballu
    zbraň = paintballový značkovač


3. Základní vybavení

Před samotným nákupem čehokoliv je třeba dobře zvážit všechna pro a proti, ujasnit si co vlastně očekávám a kolik jsem ochoten na začátek investovat. Doporučení je následující; osobně navštívit nějakou akci (se zápůjčkou, nebo klidně bez, jen tak se porozhlédnout), poptat se přítomných hráčů, vypůjčit a vyzkoušet. Takto je možné na živo poznat i několik zbraní, masek a další vybavení. Získat poznatky přímo od majitelů. Dozvědět se věci, které prodejce neříká a hlavně vidět danou věc v reálném použití.

V hrubém nástinu lze konstatovat, že minimální vstupní částka při nákupu nového vybavení je na hranici 2 300,- (cena bez munice a plynu) (stav k VI. 2009), maximální pak nezná omezení.

Přišel onen šťastný den, kdy jsme rozbili prasátko a vyrazili do nejbližšího paintballového obchodu na nákup. Před samotným nákupem už většinou víme (nebo si alespoň myslíme, že víme) co chceme nakoupit, kolik to bude stát, a tak se před vstupem do samotného obchodu zdá, že nákup je už pouze třešnička na dortu. Dort v tomto případě představuje celý minulý týden, v němž jsme získali přehled o téměř celém sortimentu zboží daného obchodu. Společně s kamarády probrali všechny možnosti nákupu a na fóru prodiskutovali…

V samotném obchodě po prvním kontaktu s prodavačem mohou nastat asi tak 4 případy jak tohle dobrodružství dopadne:
    1. Nakoupíme, co jsme si předem vybrali a spokojeně odcházíme
    2. Nakoupíme, co nám prodavač doporučí a spokojeně odcházíme
    3. Nakoupíme, co jsme vůbec nechtěli, ale v obchodě to vypadalo strašně úžasně… a odcházíme
    4. Při pohledu na všechno to zboží vypoví vyšší mozkové funkce službu a s hysterickým řevem kvapně opouštíme prodejnu

Vybírat se dá podle hesla: „To nejdražší, je nejlepší.“, „To co má Franta beru i já.“, „Líbí se mi to, a tak to musím mít.“, „Zeptám se ostatních a oni mi poradí.“.

Většině začátečníků se radí, aby první set nekupovali moc drahý. Může se stát, že po půl roce je paintball přejde a svých věcí se budou chtít zbavit. Bohužel dnešní trh je značně nasycen a zbavit se nějaké věci prodejem, aby byla získána zpět větší část vynaložených nákladů, není vůbec jednoduché.


4. Výzbroj
a) Značkovače – funkce


Při výběru zbraně je kromě ceny důležité sledovat s jakým tlakem operuje její vnitřní mechanismus. Podle tohoto kritéria rozeznáváme zbraně silno-tlaké, středo-tlaké a nízko-tlaké, zařazení určuje tzv. operační tlak, udávaný v jednotce psi (v SI ji nenajdete, tak se s tím před vyučujícími fyziky moc nechlubte). Zaškatulkování pak funguje asi následovně: nízko do 300psi, středně do 500psi, vysoko do 900psi. Základní poznatek 3000psi = 200bar, 4500psi = 300bar.

Krom operačního tlaku se k mechanismu zbraně váže i princip na jakém funguje. To nejjednodušší co může být je vysokotlaká semi-automatická zbraň, u které se na začátku střelby natáhne bicí mechanismus a každé jedno zmáčknutí spouště způsobí výstřel jedné kuličky a zároveň opětovné natažení mechanismu. Na adrese http://www.warpig.com lze dohledat spoustu skvělých animací a obrázků, které ukazují princip fungování zbraní.

Maximální rychlost vystřelené kuličky byla uzančně zvolena 300 fps (ang. feet per second = stop za vteřinu), což odpovídá zhruba 91 m/s. Kulička dosahuje této mezní rychlosti při ústí hlavně (proto tzv. úsťová rychlost).

Od úsťové rychlosti (ÚR) se odvíjí další vlastnost vystřelené kuličky – dostřel. Maximální standardní dostřel v paintballu je 50m, standardní efektivní pak kolem 35m. Z tohoto důvodu neexistuje v paintballu odstřelovač (sniper). Zvyšováním ÚR lze tedy zvyšovat dostřel, ale pouze do určité hodnoty – značkovače jsou omezeny konstrukčními parametry a hrozí zničení ochranných pomůcek (konstruovány pro 300 fps + bezpečnostní rezerva).

Výhody nevýhody nízkotlakých × vysokotlakých zbraní:
    Nízkotlaké:
      1. Nižší zpětný ráz (tzv. blow-back)
      2. Šetrnější k vystřelovaným kuličkám (nižší po výstřelová praskavost a deformace)
      3. Vyžadují regulátor
      4. Vždy plně elektronické (vyžadují baterii)
      5. Dražší
      6. Velmi omezená nabídka
      7. Složitější/dražší údržba
      8. Většinou nutný vzduchový systém k pohonu

    Vysokotlaké:
      1. Vyšší zpětný ráz
      2. Neseřízené mohou trhat kuličky
      3. Jednoduchý operační mechanismus
      4. Elektronická pouze rukojeť (může být nahrazena mechanickou bez baterií)
      5. Celé cenové spektrum
      6. Větší výběr
      7. Jednoduchá rozborka a údržba
      8. Jakýkoliv pohonný systém


b) Značkovače - přehled

Ačkoliv na trhu se zbraněmi operuje mnoho výrobců, výběr pro m-p. je omezen.

Žádný obchod nemá v nabídce vše a potřeby m-p. byly dlouho přehlíženy samotnými výrobci. Naštěstí se situace v posledních letech začíná měnit k lepšímu. Výrobcům nějak došlo, že ti lidé, co běhají po lesech, představují docela velkou kupní sílu…

V tuto chvíli (VI. 2009) se k našim účelům hodí nejvíce následující seznam:

    1. Spyder (výrobce)
      a. MR1, E-MR1, MR2, MR3 (model)

    2. Tippmann
      a. Custom 98, Custom 98 Pro, Custom 98 PS, TPN Bravo One
      b. A5, X7, TPX

    3. Smart Parts
      a. SP1 Tactical, SP8 Tactical

    4. Battle Tested (Ben Tippmann)
      a. BT4, BT Delta
      b. TM-7

    5. Milsig (HNA, Tackmark)
      a. K-Series, M-Series
      b. T68

    6. Tiberius Arms
      a. Tiberius 8, Tiberius 9

Seznam není zdaleka úplný.


i. Tippmann
Exkluzivita
    1. boční mechanický podavač tzv. Cyclone Feed System
    2. Tac Cap – nastavovatelný (20 – 50rd) zásobník pro Cyclone Feed
    3. E-grip vybaven bezpečnostní pojistkou, přepínání módů zapuštěno v rukojeti
    4. Response Trigger (RT) – speciální mechanická spoušť se zvýšenou kadencí

Tippmann používá dva nezaměnitelné závity hlavně – A5/C98.
Vnitřní mechanismus vychází ze stejného typu, ale díly nejsou většinou zaměnitelné mezi modelovými řadami.

Cenově zaujímá celé spektrum, kromě nejvyšších sportovních modelů.
Značkovače zaměřeny primárně pro potřeby M-P/woodsballu.

Low-end (nejlevnější část trhu)

Model 98 Custom a všechny jeho variace, PS (Platinium Series), TPN Bravo One, Pro…
    - boční kolínko (pravé), standardní rozměr 7/8‘, možnost vyměnit za Cyclone Feed S.
    - vysokotlak
    - pohon CO2, vzduch
    - PT plastová (snížení ceny), ventil kovový
    - přívod plynu pouze přes botom-line/drop-forward
    - závit hlavně standart 98
    - možnost vyměnit mechanickou spoušť za elektrickou (princip elektromagnetu, 1×9V)
    - možnost vylepšit mech. spoušť o Response Trigger (RT)

Na 98 existuje celá řada doplňků nejen pro změnu vzhledu.

Middle-end (střední…)

Model A5
    - boční podavač (pravý) Cyclone Feed S.
    - vysokotlak
    - pohon CO2, vzduch
    - PT plastová, ventil kovový
    - přívod plynu přes ASA v těle zbraně, botom-line přiložen
    - závit hlavně standart A5
    - možnost vyměnit mech. spoušť za E-grip (k dostání 2 verze, elmagnet, 1×9V)
    - možnost vylepšit spoušť o RT

Na A5 existuje celá řada doplňků nejen pro změnu vzhledu.

High-end (vyšší...)

Model X7
    - boční podavač (pravý) Cyclone Feed S.
    - vysokotlak
    - pohon CO2, vzduch
    - PT plastová, A5 zaměnitelná, ventil kovový
    - přívod plynu přes botom-line nebo externím vývodem na rychlospojku v pažbě
    - závit hlavně A5
    - k dostání E-grip, nezaměnitelný
    - k dostání RT vylepšení
    - přímo od výrobce (spolupráce se Special Ops Paintball) sada modulárních vzhledových doplňků, až 20 různých vzhledových variant


Pistole

TPX
    - pistolový zásobník 8rd
    - středotlak
    - 12g CO2 bombička
    - Závit hlavně A5
    - pouze semi-auto


Užitečné odkazy na fóru:
vlákno Tippmann http://forum.military-paintball.cz/viewforum.php?f=14
A5 http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=385
Bravo One http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=1461
98 http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=1982
TPX http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=2174
univerzálnější diskuze http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=1359&postdays=0&postorder=asc&start=0


ii. Spyder
Exkluzivita
    1. Rocking Trigger (e-grip se speciálním druhem spouště)

Spyder používá jeden nezaměnitelný závit hlavně – Spyder.
Vnitřní mechanismus vychází ze stejného typu, díly jsou většinou zaměnitelné mezi modelovými řadami.
Cenově zaujímá celé spektrum, kromě nejvyšších sportovních modelů.

Nejpoužívanější výběr:
řada MR
    - boční kolínko (pravé), standardní rozměr 7/8‘
    - vysokotlak
    - pohon CO2, vzduch
    - přívod plynu pouze přes drop-forward
    - závit hlavně standart Spyder
    - možnost vyměnit mechanickou spoušť za elektrickou (princip elektromagnetu, vlastní 9,6V)
    - vyšší modely obsahují v základu e-grip a oko

řada Classic
    - rovné „kolínko“, standardní rozměr 7/8‘
    - vysokotlak
    - pohon CO2, vzduch
    - přívod plynu přes ASA v těle zbraně, drop-forward přiložen
    - závit hlavně standart Spyder
    - možnost vyměnit mechanickou spoušť za elektrickou (princip elektromagnetu, vlastní 9,6V)
    - nejdostupnější modely

Užitečné odkazy na fóru:
vlákno Spyder http://forum.military-paintball.cz/viewforum.php?f=15
MR1 http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=380
MR1 vs. Xtra http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=677&postdays=0&postorder=asc&start=30


iii. Smart Parts
Exkluzivita
    1. Cenově dostupné nízkotlaké modely.

Závit hlavně řady SP1/8 Tactical kompatibilní s Ionem/Impulsem.

SP1 Tactical
    - center feed (rovné „kolínko“), dotahovací
    - nízkotlak
    - pohon vzduch, výrobce udává možnost i CO2 – pouze však s antisifonem (nebo použít hadici)
    - low force bolt – systém proti trhnutí kuliček závěrem
    - přívod plynu pouze přes botom-line
    - závit hlavně standart Ion
    - plně elektronická (solenoid), 1×9V
    - vnitřně kompatibilní s SP Vibe

SP8 Tactical
    - boční kolínko (pravé)
    - nízkotlak
    - pohon vzduch, výrobce udává možnost i CO2 – pouze však s antisifonem (nebo použít hadici)
    - oči – systém proti trhnutí kuličky závěrem
    - přívod plynu pouze přes botom-line
    - závit hlavně standart Ion
    - plně elektronická (solenoid), 1×9V
    - vnitřně kompatibilní s SP Ion

Užitečné odkazy na fóru:
vlákno i SP http://forum.military-paintball.cz/viewforum.php?f=58
SP1 http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=1144
SP8 http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=752
SP1 + Rip-Clip (zatím ne továrně) http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=2059
vzhledové úpravy SP8 http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=2072


iv. Milsig
Exkluzivita
    1. spodní podavač (zásobník)
    2. Pro remote line (vedení p. média z pažby do těla přes hadičku u pravého boku těla značkovače)

Zásobník řešen jako u reálných palných zbraní. Závit hlavně kompatibilní A5. Vnitřní mechanismus podobný A5/X7, nezaměnitelný. Primární zaměření na M-P.
Cenové spektrum pokryto různou vybaveností jednotlivých modelů (tělo vždy stejné).

K-Series
    - boční kolínko (pravé), standardní rozměr 7/8‘, možnost vyměnit za Milsig zásobník
    - vysokotlak
    - pohon CO2, vzduch
    - mechanismus kovový, podobný A5 - nezaměnitelný
    - přívod plynu přes ASA v těle zbraně, botom-line přiložen
    - závit hlavně kompatibilní s A5
    - možnost vyměnit mechanickou spoušť za semielektrickou (mechanická/elektronická)

M-Series
    - boční kolínko (pravé), standardní rozměr 7/8‘, možnost vyměnit za Milsig zásobník
    - vysokotlak
    - pohon CO2, vzduch
    - mechanismus kovový, podobný A5, nezaměnitelný s A5, z větší části zaměnitelný s K-Series
    - přívod plynu přes ASA v těle zbraně, botom-line přiložen
    - závit hlavně kompatibilní standart A5
    - možnost vyměnit mechanickou spoušť za semielektrickou (mechanická/elektronická)

Užitečné odkazy na fóru:
vlákno i Milsig http://forum.military-paintball.cz/viewforum.php?f=14
K-Series http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=1306
Paradigm (M-Series) http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=2179


v. Battle Tested
Exkluzivita
    1. Rip Clip

BT4/16/Delta
    - boční kolínko (pravé), standardní rozměr 7/8‘, možnost vyměnit za Rip Clip
    - vysokotlak
    - pohon CO2, vzduch
    - mechanismus princip C98 (omezená zaměnitelnost)
    - přívod plynu pouze přes botom-line/drop-forward
    - závit hlavně kompatibilní A5
    - možnost vyměnit mechanickou spoušť za elektrickou (princip elektromagnetu, 1×9V)

TM7/15
    - boční kolínko (pravé), standardní rozměr 7/8‘, možnost vyměnit za Rip Clip
    - nízkotlak
    - pohon vzduch
    - oči – systém proti trhnutí kuličky závěrem
    - vnitřní mechanismus převzat od Mini Invertu
    - přívod plynu pouze přes ASA, vedení vnitřkem rukojeti
    - závit hlavně standart Cooker

Užitečné odkazy na fóru:
Novinky Tippmann a BT http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=1395
BT4 upravený pro spodní podávání Milsig http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=2343
BT Delta http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=1463


vi. Tiberius Arms
Ekluzivita
    1. Pistolový zásobník obsahuje 8rd a 12g CO2 bombičku
    2. First Strike (speciální střelivo)

Tiberius 8
    - pistolový zásobník 8rd, možnost vyměnit za boční kolínko (pravé), standardní rozměr 7/8‘
    - středotlak (obsahuje regulátor)
    - pohon CO2, vzduch (možnost externího připojení p. média) – standardně 12g CO2 bombička
    - hlaveň nemá závit, používá jiný originální systém uchycení
    - pouze semi-
    - možnost zaměnit vnitřní díly za jiné – uzpůsobené ke střelbě First Strike munice

Tiberius 9
    - pistolový zásobník 8rd, možnost vyměnit za boční kolínko (pravé), standardní rozměr 7/8‘
    - středotlak (obsahuje regulátor)
    - pohon CO2, vzduch (možnost externího připojení p. média) – standardně 12g CO2 bombička
    - hlaveň nemá závit, používá jiný originální systém uchycení
    - pouze semi-
    - možnost zaměnit vnitřní díly za jiné – uzpůsobené ke střelbě First Strike munice
    - možnost přidat pažbu a delší hlaveň s předpažbím

T4
    - zásobník 14rd, možnost vyměnit za boční kolínko (pravé), standardní rozměr 7/8‘
    - středotlak (obsahuje regulátor) (neověřeno)
    - pohon CO2, vzduch (možnost externího připojení p. média) – standardně 12g CO2 bombička
    - hlaveň nemá závit, používá jiný originální systém uchycení (neověřeno)
    - pouze semi- (neověřeno)
    - zásobník už z výroby uzpůsoben ke střelbě First Strike munice

Užitečné odkazy na fóru:
vlákno i Tiberius http://forum.military-paintball.cz/viewforum.php?f=58
T8 http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=376
T9 výměna hlavně http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=2522
T9 Elite http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=1247
T4 http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=2507
First Strike http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=2441


c) Zásobníky – funkce

Zásobník, stručně řečeno, obsahuje zásobu munice. V případě PB vývoj dospěl k modelu umístěného nad tělem zbraně. Odtud kuličky putují gravitačním samospádem do nitra operačního mechanismu. Kde poslušně čekají na vzrušující pouť za svým cílem.

Všechny zásobníky se na zbraně nasazují přes spojky (často a někdy nepřesně označované jako tzv. kolínka). Zásobníky mají stejnou univerzální velikost části, kterou jsou upevňováni k značkovači (podobné velikosti kuličky, udává se průměr 7/8‘). Výjimku pak tvoří zásobníky pro Cyclone Feed S. a Rip Clip, které mají průměr širší (společně záměnný).

Obyčejné, levné, většinou vlastněné jsou zásobníky pro 200 kuliček (180rd – 200rd).

V M-P používanější a čím dál více vyžadované jsou menší maximálně 50rd.

Všechny základní druhy zásobníků mají společného jmenovatele – gravitaci. Gravitační síla zaručuje podávání kuliček konstantní rychlostí +-7 bps (ball per second = kulička za sekundu). Tato hodnota je vztažena pro přímé vertikální podávání a ideální případ (kuličky padají těsně za sebou, nenadskakují při výstřelu, nezasekávají se v zásobníku atd…).
Pokud je zbraň provozována pouze na semi (jedno zmáčknutí = jeden výstřel) gravitační zásobník většinou zcela dostačuje. Avšak pokud je zbraň vybavena elektronickou spouští, dovolující rychlejší střelbu, je třeba gravitaci trochu napomoci.

Pomoc představuje systém elektromotoru s nějakým podávacím mechanismem.

Elektrické zásobníky poskytují vyšší rychlost podávání kuliček a její konstantnost. Jsou k dostání v kapacitách od +-190rd (s výjimkou Rip Clipu – tam je volitelná). Napájeny nejčastěji 1-2×9V, nebo 6×AA.

Jak již bylo řečeno, spojení zbraně a zásobníku zajišťuje tzv. kolínko (někdy nepřesný, avšak vžitý název).
Spojení může mít různý charakter:
    1. přímý, vertikální (tzv. center feed, např. Xtra), zde výrobci razí trend přímého spojení značkovače se zásobníkem
    2. šikmé, vpravo (right feed, např. SP8, MR1, C98), spojení je řešeno buď pomocí zahnutého kolínka (např. MR1), nebo výrobce dodává vlastní unikátní úchytný systém (např. C98)
    3. šikmé, levé (left feed, vzácně se vyskytující), viz předchozí, pouze zrcadlově obrácené


d) Zásobníky – přehled

Gravitační
    standardní gravitační – pouze „nádoba“ o různé kapacitě (nejčastěji 50/200rd), s víčkem pro doplňování. Při přímém zásahu je někdy zásobník prostřelen (proto se obalují páskou).

Mechanické
    18rd Milsig – využívá pružinu, pouze pro značkovače od výrobce Milsig (a Rap4), pro PB unikátní systém dolního podávání

    8rd Tiberius – pistolový, pružinový zásobník pro T8/9, společně s kuličkami obsahuje i 1×12g CO2 bombičku

    8rd Tiberius „FS“ – funkčně totožný s předchozím, rozdíl –> akceptuje First Strike

    14rd Tiberius – pouze rozšířený a upravený (změna vzhledu, uchycení…) zásobník z T8/9 určený pro T4, akceptuje First Strike

    8rd Tippmann – pistolový, pružinový zásobník pro TPX

    Q-loader – pružinou poháněný šnek, kapacita 100rd, univerzální pro většinu značkovačů (různé montážní kity)

Plynové
    Cyclone Feed S. – exkluzivně pro značkovače od Tippmanna, při každém výstřelu je část užitého pohonného média použita pro otočení vrtulky, jež zajišťuje podávání

    Turbo loader – exkluzivně pro značkovače s 7/8‘ kolínkem a RT (Response Trigger – pouze Tippmann) sadou

Elektrické
    Rip Clip – primárně pro BT4/C98, adaptéry pro TM7, TM15, A5; prakticky jediný elektrický zásobník pro M-P, kompatibilní s Tac Capem (tzn. kapacity 30, 40, 50, 200, 350rd…)

    Ostatní – další druhy el. zásobníků, v M-P většinou nepoužívané z důvody velké kapacity, přesto některé k vidění na zbraních z kategorie „kulomet“

Užitečné odkazy na fóru:
Q-loader http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=1161
Rip Clip http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=2303
univerzálnější diskuze http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=1934
hlavně okolo SP1 zásobníku http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=1975
Rip Clip pro SP1 http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=2059


e) Pohonné plyny
Reálnou hnací silou je v paintballu, stejně jako u ostrých střelných zbraní, expandující plyn. Ten je, na rozdíl od ostrých střelných zbraní, uložen v tlakové nádobě připojené ke zbrani.
Zpětné nabití (tj. polo-/automatickou střelbu) také zajišťuje hnací plyn, tj. obdobně jako u ostrých střelných zbraní.


Pro paintball se obecně používají dva druhy hnacích plynů – 1) vzduch (někdy s vysokým obsahem dusíku, tj. skoro až čistý dusík) a 2) CO2.
Vynecháme-li fyzikální chování těchto dvou plynů a z toho vycházející rozdílná technická řešení, funkčně mezi nimi není žádný rozdíl.

Rozdíly z historického hlediska
    - dříve byl vzduch výsadou hlavně high-endových značkovačů, důvodem byla přítomnost regulátoru na tlakové nádobě (bez něj by to prostě nešlo) a tedy konstantní tlak média bez ohledu na změny v okolním prostředí (teplota)
    - použití se sportovními značkovači si vynutilo specifický styl plnění – plnění bez nutnosti sundávat láhev ze značkovače –> tedy velmi rychle a pohodlně

Rozdíly z technického hlediska
    - vzduch; láhev určená pro vzduch vždy obsahuje ventil (s funkcí regulátoru), který zajišťuje výstup pod určitým tlakem – LP, nebo HP (např. CenterFlag dodává 250psi/800psi). Tedy dávkování závisí na technických možnostech regulátoru a nikoli fyzikálních vlastnostech vzduchu. Láhve jsou konstruovány z různých materiálů – hliník, ocel, kompozit (velmi jednoduše řečeno).
    - CO2; láhev určená pro CO2 obsahuje také ventil, avšak bez jakékoliv znatelné regulační funkce. Dávkování je tedy závislé pouze na fyzikálních vlastnostech CO2 a není závislé na konstrukci ventilu. Láhve jsou konstruovány pouze z hliníku (dříve se používala i ocel).

Rozdíly z ekonomického hlediska
    - pořizovací cena vzduchového systému je vyšší, než je tomu u CO2
    - CO2 má dostupnější plnění
    - cena plnění je vyrovnaná (závisí na více, různě ovlivnitelných, faktorech)
    - efektivita plnění je vyrovnaná (CO2 vyžaduje podchlazení; vzduch kaskádové plnění)
    - vzduch je použitelný naprosto univerzálně, bez jakýchkoliv problémů
    - při stejné velikosti systému je CO2 efektivnější (více ran)

Shrnutí rozdílů a další doplnění
Vzduch
    - dražší, hůře dostupný, objemově větší („logisticky“ náročnější)
    - snáze plnitelný, pohodlněji plnitelný (není nutné sundávat láhev z ASA, naplnění se zjišťuje pohledem na vždy přítomní manometr)
    - vzduch se plní přepouštěním z větších láhví (nejčastěji potápěčské) – další nutná investice
    - pokud má někdo levný přístup k plnění (potápěčské láhve, kompresor) je vzduch snáze dostupný než CO2
    - nejčastěji pouze pin ventil (existují i on/off)
    - výstup je stálý a konstantní (záleží na regulátoru)
    - použití je naprosto univerzální (pro high-/low-end)
    - žádné funkční problémy (nezamrzá)

CO2
    - levnější, obecně dostupnější (hasicí přístroje, technické plyny, potravinářské plyny), objemově menší (při stejné velikosti systému je CO2 efektivnější na počet vystřelené munice)
    - těžší plnění (láhev je nutné oddělit od zbraně, zmrazit, zvážením zjistit množství CO2)
    - CO2 se plní přepouštěním z hasicích přístrojů, technických tlakových nádob…
    - plnění je závislé na dodavateli CO2
    - většinou použit on/off ventil (rozdíl pouze v ceně) – praktičtější při sundávání z ASA (vzduch se zase sundávat teoreticky vůbec nemusí)
    - použití pouze pro vysoko-/středo-tlaké zbraně (pouze SP umožňuje, avšak nedoporučuje, použití CO2 – s antisifonem, nebo přes hadici)
    - z důvodu absence regulátoru náchylné na teplotní výkyvy (v zimně nižší tlak, než v teple)
    - rychlou expanzí rychle zchlazuje okolní prostředí –> vzniká pevné CO2 (tzv. zamrzne)
    - při střelbě zanechává znatelný bílý oblak

Užitečné odkazy na fóru:
vlákno o pohonných plynech a všem kolem: http://forum.military-paintball.cz/viewforum.php?f=17&sid=06b04219b395b81f4165af54c57e1e74
plnění CO2 http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=216
o vzduchovém systému http://forum.military-paintball.cz/viewtopic.php?t=209

_________________
C H A R L I E
Military-Paintball
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky   Toto téma je zamknuto bez možnosti úpravy příspěvků a psaní odpovědí    Obsah fóra www.military-paintball.cz -> "Noxův naučný slovník" pro začátečníky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Design by SkaidonDesigns | Distributed by Olate